Elfriede Jelinek: Pijanistica

Jako preporučujem roman Pijanistica austrijske spisateljice Elfriede Jelinek (OceanMore, 2003., prev. Helen Sinković) o kojem smo nedavno razgovarali na čitateljskoj radionici Kabinet čuda koja se odvija u Knjižari Fraktura.

Pijanistica priča nevjerojatnu priču o odnosu majke i kćeri u kojem je majčina ambicija pojela kćerinu osobnost i oduzela joj priliku za normalan život i normalne odnose s drugima. Roman je napisan divnim umjetničkim stilom (na hrvatskom ga uz to čitamo u iznimnom prijevodu Helen Sinković), a istovremeno je angažiran jer progovara o štetnim posljedicama malograđanštine, krutog natjecateljskog drila u obrazovanju, a rastvara i obitelj koja se obično prikazuje kao izvor ljubavi, topline i podrške, a svakako može biti početak neizmjernih frustracija, emocionalnih povreda, pa i sklonosti perverziji, kao u ovome romanu. Elfriede Jelinek je vrlo zanimljiva pojava u austrijskoj, ali i svjetskoj književnosti, a nedavno je redateljica Claudia Müller o njoj snimila odličan dokumentarac Language Unleashed.

Preporuku za čitanje ovog romana pogledajte ovdje:



Obratite pozornost i na odličan film The Piano Teacher, ekranizaciju ovoga romana koju je snimio austrijski redatelj Michael Haneke

Kabinet čuda odvija se u knjižari Fraktura u organizaciji udruge Blaberon, a financira ga Grad Zagreb.




















Primjedbe