Frode Grytten: Sutra je ponedjeljak - preporuka

Godina je čitanja, a mene uvijek zanima kako čitati i preporučivati dobru literaturu, pa sam u sklopu udruge Blaberon organizirala književnu radionicu KABINET ČUDA koja će se odvijati u knjižari Fraktura. Zamišljena je kao čitateljski klub – radionica u nazivu signalizira aktivniji kritički pristup svih uključenih.

Ideja je da se sastajemo jednom mjesečno i raspravljamo o zadanom naslovu (još uvijek je sve preko zooma, nadamo se da ćemo uskoro moći i uživo, u knjižari). Ciljevi radionice su stvaranje stabilne čitateljske zajednice, proširivanje načina razmišljanja o književnosti i iskorištavanje njezina utopijskog potencijala. Čitaju se dobra književna djela, promovira se ozbiljno shvaćanje književnog medija – njegove umjetničke karakteristike, ne zaboravljajući njegovu društvenu ulogu i politički potencijal koji se ostvaruje kroz aktivno, kritičko čitanje i živu raspravu. Radionica služi otvaranju umova: život se odvija kao rasuti teret, a priče tim odvojenim događajima daju viši smisao. To je osobito važno u vrijeme „novog normalnog“: čitamo dobre knjige, zamišljamo neke nove mogućnosti – jer utopijski potencijal književnosti je golem.

U siječnju se na radionici raspravljalo o romanu Sutra je ponedjeljak norveškog pisca Frode Gryttena (prev. Željka Černok, Disput, 2017.). Zašto čitati baš njega? Poslušajte preporuku!


Tko se želi pridružiti radionici, može mi se javiti na mail marijaott1@gmail.com 


Kabinet čuda financijski su poduprli Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 













Primjedbe