Elif Shafak: Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela - pogledajte tribinu

Prošli tjedan sam organizirala zoom tribinu o fantastičnoj knjizi britansko-turske spisateljice Elif Shafak: Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela (Hena com, 2020., prev. Mirna Čubranić).

Na tribini su govorile teoretičarka i prevoditeljica Anda Bukvić Pažin i urednica Nermina Husković iz izdavačke kuće Hena com.


Razgovor je bio ugodan, zanimljiv, baš sam uživala, i nadam se da će postići ono što sam željela: da bude nagovor na čitanje ove knjige. Jer Elif Shafak je zanimljiva autorica, moderna, pametna, spisateljica koja u svim svojim knjigama propitkuje stereotipove, zalaže se da gledamo šire i mislimo dublje, da uključimo one koji su nevidljivi i isključeni - a posebno mi se sviđa njezina poruka da nas život možda razdvaja, ali nas priče mogu ponovno spojiti i povezati.

Ova knjiga je potaknuta pandemijom i svim drugim problemima na koje se korona nalijepila. Jako je relevantna - poručuje nam da je u redu da se u izvanrednoj situaciji ne osjećamo dobro, pita nas želimo li se nakon "novog normalnog" stvarno vratiti na staro koje je bilo puno podjela i isključivanja.... zapravo nas poziva da otvorimo srca i umove - da sebi i drugima dopustimo promjenu koja može doći iz stalnog razmišljanja, propitkivanja uvriježenih stavova. 

Snimku cijele tribine možete pogledati ovdje: 



Primjedbe