Čitajte Irenu Vrkljan!

Na susretu Kabineta čuda u Knjižari Fraktura u travnju smo razgovarali o romanu Marina ili o biografiji Irene Vrkljan


Svima nam se roman svidio. Prisjećale smo se koliko su na nas utjecale razne knjige Irene Vrkljan - ona je autorica koja se može čitati u dvadesetima, pa u tridesetima, pa u četrdesetima, pa u sedamdesetima, zapravo uvijek, cijeli život - i uvijek u njezinim tekstovima možemo otkriti nešto novo. 

Divile smo se njezinom poetskom stilu - njezina proza stalno ponire u poeziju, analizirale smo njezino "duhovno srodstvo" s Marinom Cvetajevom i razgovarale o tim autsajderskim dušama kojima je život nekako pretežak teret, kojima je svakodnevica samo zbrka i nesnalaženje, takvima je Irena bila sklona, o njima je stalno pisala - od glumice Dore do pjesnika Branka Miljkovića koji je život završio samoubojstvom, Marine Cvetajeve, Virginije Woolf i mnogih, mnogih drugih. Njezine su knjige i privlačne kao neki katalog autsajderskih života, izložen vrlo poetski i rastresito. 

Govorile smo o tome kako su tekstovi Irene Vrkljan na jedan način pesimistični, kao da je autorica u trajnom Weltschmerzu, ali da iz njih izbija i puno duha, a nije ni patetična ni ogorčena. Spominjale smo Ireninu knjigu pjesama "Pjesme, nepjesme" kojom se provlači motiv starih ljudi - osobito žena - koje nitko ne treba, koje su svi zaboravili... Zato smo spominjali i "Nevidljivu ženu" Slavenke Drakulić.

Iako su knjige Irene Vrkljan na neki način sve slične - tekstovi joj nikad nisu dosadni i treba ih čitati - zbog stila, ali i zato što su nam tematski vrlo relevantni, dotiču se naših biografija, naših života, naših pitanja i razmišljanja. 


Mene je Marina vratila ponovnom čitanju drugih knjiga Irene Vrkljan, i konačno sam, nakon što udišem njezine tekstove više od 20 godina, nakon što godinama ispisujem citate i rečenice iz njezinih knjiga, i mnoge od njih znam napamet - napisala malo veći tekst o svom doživljaju njezinih knjiga. 

Objavljen je na portalu Ideje.hr: https://ideje.hr/zed-za-smirajem-i-vjecna-pitanja-u-vremenima-nesuosjecanja-citajte-irenu-vrkljan/    


Primjedbe