Magična privlačnost Braće Fan

Kad želite odmak od komercijale – uzmite slikovnice Braće Fan! 

Slikovnice mi stoje odmah iznad stola i često za njima posežem, ovisno o raspoloženju, a priče Braće Fan stavila sam, uz slikovnice Svjetlana Junakovića, na malko izdvojeno mjesto. Nisam ih izdvojila sasvim svjesno - ustvari sam tek nedavno shvatila da ih počesto otvaram, kao da mi svako malo treba sakrivanje od svakodnevice, bježanje u njihove privlačne imaginarne svjetove. Eric i Terry Fan svakom svojom slikovnicom grade novi umjetnički svijet, nudeći podjednako djeci i odraslima mogućnost za jaki estetski užitak. U svojim ilustracijama kombiniraju tradicionalno i moderno – olovku, tintu i digitalne tehnike, a rezultat je očaravajuć.

U Hrvatskoj nam je prijevode njihovih slikovnica omogućila Vanda Mikšić, a objavljene su u izdavačkoj kući Meandarmedia.


Prvo sam se zaljubila u njihovu slikovnicu Ocean do neba koju su i djeca jako voljela u programima poticanja čitanja u vrtiću. U toj je priči djed dječaku Finnu pripovijedao o dalekom mjestu gdje ocean dodiruje nebo - zajedno su planirali sagraditi brod ne bi li pronašli to mjesto, ali djeda sada više nema - pa je Finn sam sagradio brod. Kad se s Finnom otisnete na to čudesno putovanje, ova istovremeno realistično i magično ilustrirana slikovnica, puna mistike i nagovještaja, upoznat će vas s ribama koje mogu zaplivati prema mjesecu, doplovit ćete do Knjižničnih otoka i vidjeti brodove koji će se otisnuti u nebo!


U Noćnom vrtlaru (prvoj slikovnici braće Fan) dječak William u svome gradu primjećuje prekrasne skulpture od drveća, pitajući se – otkuda one? Nakon kraćeg istraživanja slučajno upoznaje Noćnog vrtlara i pomaže mu oblikovati nove skulpture – ali događa se još nešto – ta nova umjetnička djela zbližavaju cijelu zajednicu! Ova topla priča može se čitati na razne načine – meni se čini da govori o tome da nas umjetnost može zbližiti i promijeniti, dati nam mogućnost da svakodnevicu promatramo novim očima, jer mladi je William s mogućnošću oblikovanja stabala dobio zanimaciju i vještinu, ali i svijet u koji može pobjeći.


Kao i u njihovim drugim slikovnicama, i tu mi se sviđaju kontrasti – među tamnim sivim i zelenim tonovima Noćnog vrtlara svijetle noćne svjetiljke, a ponekad i puni mjesec, dok se nešto svijetlije, jarče boje pojavljuju tek na kraju priče – kad se zajednica već zbližila zbog neobičnih vrtnih skulptura.


Taj kontrast u ilustracijama najviše dolazi do izražaja u njihovoj upravo prevedenoj slikovnici Palo je s neba. U crno-bijeli životinjski i biljni svijet odjednom se spustila divna, transparentna šarena pikula! Ma otkud je samo došla? I kome pripada? Različite životinje tu će stvar protumačiti na drugačije načine – žaba pretpostavlja da je to gumeni bombon, a smrdljivi Martin misli da je izrasla iz zemlje! Dobra je to priča da razmislimo i s djecom razgovaramo o raznim perspektivama - o različitim načinima na koje promatramo iste događaje. Kad se jedna dječja ruka spusti na livadu i posegne za pikulom, to je pravi trenutak da se zapitamo kako životinjama izgledaju ljudi, da pokušamo osmotriti sami sebe iz perspektive malih životinja. 

Ne znam igraju li se djeca i danas s pikulama? Mi smo se igrali, i u ovoj slikovnici jako mi se sviđa taj retro detalj.


Sve se slikovnice Braće Fan mogu višestruko interpretirati, mnogo puta čitati, njihova se značenja usložnjavaju sa svakim novim čitanjem, a užitak u ilustracijama je neizmjeran, može ih se beskrajno dugo gledati, uživati u brojnim detaljima koji ih čine pravim umjetničkim djelima. U priči Palo je s neba krijesnice čarobno i zavodljivo svjetlucaju u mraku, u Noćnom vrtlaru treba dobro gledati pa ćete vidjeti da maleni William zapravo živi u sirotištu, a u Oceanu do neba zanimljivo je proučavati naslove knjiga na Knjižničnim otocima (među svjetskim klasicima nalazi se i jedan naslov Braće Fan!)

Dakle, čitajte Braću Fan, i sebi i djeci.... Ali zašto baš sada sve ovo pišem?

Jer sam vidjela da im je izašla nova slikovnica Lizzy and the cloud! Nadam se da su to vidjeli i u Meandru i da ćemo je čitati uskoro na hrvatskom….

Izvor: Eric Fan, Facebook


Ovdje možete pogledati kako Terry i Eric Fan čitaju slikovnicu It fell from the sky


---- Marija ----- 

Primjedbe